Home Favorite things 2+3 βιβλια για τη μοδα που μενουν για παντα

2+3 βιβλια για τη μοδα που μενουν για παντα

0 comment

Λατρεύω τη μόδα. Διαβάζω άρθρα, περιοδικά, sites και βιβλία, όμως μόνο που ασχολούνται σοβαρά μαζί της. Όχι χαζοκείμενα τύπου «τα χρώματα του χειμώνα». Στη βιβλιοθήκη μου έχω μία σειρά από τεύχη της Vogue από τα 80s μέχρι τώρα, και μία συλλογή από αγαπημένα βιβλία, την οποία μοιράζομαι τώρα μαζί σας.

1.Το ημερολόγιο μιας μοδίστρας: Μια φανταστική βιογραφία», Έφη Φαλίδα, Εκδόσεις Καπόν

Θα μπορούσα να πω ότι η Έφη, είναι η μοναδική δημοσιογράφος στην Ελλάδα που ασχολείται σοβαρά με τη μόδα, αλλά δεν έχω τόσες γνώσεις και μπορεί να αδικώ άλλους. Η Έφη έχει προσωπικότητα, καλλιέργεια, μόρφωση και γι’ αυτό έχει Άποψη. Το βιβλίο είναι μια προσεγμένη παρουσίαση Ελλήνων σχεδιαστών. Αποτέλεσε τον κατάλογο της ομώνυμης έκθεσης στην a.antonopoulou.art, με τη χορηγία του Συνδέσμου Κατασκευαστών Ετοίμων Ενδυμάτων, επιμέλεια της Έφης και τον κομψό σχεδιασμό του Γιώργου Καλύβη που ανέδειξε με ευαισθησία το ημερολόγιο της γιαγιάς του, μίας μοδίστρας που σπούδασε στη σχολή Τσοπανέλη μεταξύ 1950-60. Από το εξώφυλλο βλέπεις ότι πρόκειται για δουλειά με γούστο.

Φωτό: Bespoke Athens (Βασίλης Μπουρτσάλας) σελ. 23


2.Το παλτό μου μαμά, Ρέα Βιτάλη, Εκδόσεις Διόπτρα

Ο Ζούλιας είναι μοναδικός. Δημιουργεί φορέματα απαράμιλλης ποιότητας και κομψότητας. Και είναι άνθρωπος με χαρακτήρα και τεράστια εσωτερική δύναμη. Ο Ζούλειας έχει μια ιστορία να πει. Μια ιστορία με όλα τα στάδια της τραγωδίας, απογείωση, κάθοδος στον Άδη και τέλος αναγέννηση. Ο τίτλος του βιβλίου τρυφερός και συμβολικός. Αναφέρεται στον θρυλικό Μπίλι Μπο, την «εναλλακτική» Μύκονο, τη μεγάλη του ‘δασκάλα’ Λάουρα Ντε Νίγκρις, την χρυσή εποχή των περιοδικών και την Ελλάδα της Αλλαγής, που πέρασε, άλλαξε και μας άλλαξε.

Επέλεξα να βάλω φωτογραφία μου από πρόσφατα φορέματα του Βασίλη Ζούλια. Το έργο μιλάει για τον δημιουργό.


3.Σχεδιαστές μόδας στην Όπερα, Έλενα Ματθαιοπούλου, Εκδόσεις Καπόν

Η συγγραφέας, ειδήμων στην Όπερα, δημιούργησε μία πολυτελή έκδοση με 10 κορυφαίους σχεδιαστές και τα κοστούμια που δημιούργησαν για όπερες στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου. Θαυμάζω τα εμπνευσμένα κοστούμια των Λάγκερφελντ, Πράντα, Βίκτωρ & Ρολφ, Λακρουά, Αρμάνι, Βερσάτσε, Μισόνι, Μπόαν.  Διαβάζω συναρπαστικές συνεντεύξεις που κρύβουν από μια ιστορία, και να χάνομαι στις λεπτομέρειες των μοναδικών αυτών έργων. Το καλύτερο δώρο για ανθρώπους που θα το εκτιμήσουν.
4.La Parisienne (Parisian Chic), Ines de la Fressange, Flammarion

Το ευαγγέλιο της κομψότητας, από την ιέρεια της μόδας. Το βιβλίο που έφερε την επανάσταση στη γκαρνταρόμπα μου. Συνέχεια ανατρέχω σε αυτό και κρατάω σημειώσεις. Κάθε φορά ανακαλύπτω και κάτι καινούργιο. Από συμβουλές styling μέχρι διακόσμιση σπιτιού και πώς θα ετοιμάσω ‘αναίμακτα’ δείπνο για τους φίλους μου. Αν είναι να πάρετε ένα βιβλίο που σας συμβουλεύει πώς θα ντυθείτε, τότε πάρτε αυτό.
5.Profession Mannequin, Ines de la Fressange, Hachette

Γι’ αυτές που είναι ερωτευμένες με την Ινές, όπως εγώ. Το βιβλίο είναι στα Γαλλικά. Η Ινές αφηγείται την ιστορία της μέσα από συνεντεύξεις. Είναι ειλικρινής και περιγραφική. Διάβασα για την παιδική της ηλικία στη γαλλική επαρχία, τους αδιάφορους γονείς της, τα πρώτα βήματά της στην πασαρέλα παρέα με το σκύλο της. Η Ινές λατρεύει τα ζώα και τα παιδιά. Είναι άνθρωπος με ευαισθησίες. Πέρασε δύσκολες και απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως η απόλυσή της από τη Chanel, το ‘σπίτι’ της, από τον ίδιο τον μέντορά της, Karl Langerfeld. Το ξεπέρασε, ορθοπόδησε, έφτιαξε το δικό της brand. Παντρεύτηκε, έκανε δυο κορίτσια. Ο άντρας της πέθανε από καρδιακή προσβολή. Μετά από εμπορικό λάθος, η Ινές έχασε το brand της, την υπόστασή της. Την ξαναβρήκε. Αναγεννήθηκε σαν τον φοίνηκα μέσα από τις φλόγες και ξανάστησε το μαγαζί της στο St. Germain. Δημιούργησε νέο brand. Τα ξαναβρήκε με τον Karl και ήρθανε κοντά στην τελευταία του δεκαετία. Γράφει βιβλία. Συνεργάζεται με το Uniqlo. Γνώρισε το σύντροφο της ζωής της.

Της εύχομαι τα ακόμα καλύτερα.

You may also like

Leave a Comment