Home my Ηow to Η Μαγισσα της Ντουλαπας

Η Μαγισσα της Ντουλαπας

0 comment

Σας συμβαίνει το μεταφυσικό φαινόμενο, ενώ η ντουλάπα σας να είναι τίγκα στα ρούχα, εσείς να κοιτάτε απελπισμένα το Χάος και να μην έχετε τι να βάλετε;

Ακόμα κι’ αν αυτό δεν σας έχει συμβεί, πρέπει να διαβάσετε αυτό το άρθρο.

Σας αποκαλύπτω, τα μαγικά της Θεάς Marie Kondo (Konmari). Είναι μια μικροσκοπική, τζίνιους Γιαπωνέζα που έχει αναγάγει την οργάνωση και την τάξη σε επιστήμη, με την οποία έχει σώσει πολύ κόσμο.

Το μαγικό είναι πρακτικό, αλλά και ψυχολογικό

Με μικρά και απλά βήματα εξηγεί πώς τακτοποιούμε το σπίτι μας, και το σημαντικότερο: Μια για πάντα.

Το ξέρω, το δοκίμασα. 

  • Έχουμε ηρεμία όταν ζούμε και λειτουργούμε σε ένα καθαρό, τακτοποιημένο περιβάλλον.
  • Δουλεύουμε πιο γρήγορα όταν δεν έχουμε έναν όγκο από ακατάστατη χαρτούρα.
  • Νιώθουμε πιο κομψές όταν βλέπουμε τι έχουμε στη ντουλάπα, όμορφα τακτοποιημένα ρούχα που αγαπάμε και μόνο αυτά.
  • Χαιρόμαστε να καλούμε φίλους όταν έχουμε ανανεώσει και καθαρίσει το σπίτι από όλη τη σαβούρα.

Θα σας γράφω λίγα-λίγα τα μαγικά της Konmari, στολισμένα με προσωπικές εμπειρίες, για να μην πάθετε overdose.

Πάρτε το απόφαση

Πρέπει να είστε έτοιμες ψυχολογικά να αποχωριστείτε τα πράγματα που κατσικώνονται στη ντουλάπα και στη ζωή σας επί αιώνες.

Σκεφτείτε γιατί θέλετε να το κάνετε.

Κάθε ξεκαθάρισμα έχει δύο στόχους: έναν πρακτικό και φανερό, αλλά και έναν ψυχολογικό και υποσυνείδητο. Πχ: Ξεκαθαρίζω τη ντουλάπα για να ξέρω τι ρούχα έχω να βάλω το καλοκαίρι, αλλά και για να νιώσω όμορφη και να γοητεύσω τον Μήτσο, τον Τάσο και τον Πεισίστρατο.

Προετοιμασία

Συμμαζέψτε το δωμάτιο, καθαρίστε καλά το πάτωμα. Πάρτε ένα πακέτο από γερές σακκούλες σκουπιδιών που κλείνουν με κορδόνι. Μην κλαίτε. Δεν θα πάνε στα σκουπίδια.

before-pile

Συγκεντρώστε ΟΛΑ τα ρούχα στο πάτωμα. Βλέπετε ένα βουνό; Είστε σε καλό δρόμο.

Χωρίστε κατηγορίες:  Μπλούζες – Παντελόνια – Φούστες – Φουστάνια – Μαγιώ – Μαντήλια/παρεώ – Σορτς – Ελαφρια πουλόβερ – ζακετούλες – κάλτσες. Δουλεύουμε μία-μία τις κατηγορίες πάνω στο κρεβάτι.

Μαγικό: Πώς ξεχωρίζουμε τι πραγματικά δεν θέλουμε

Κρατάμε το ρούχο και κάνουμε την ερώτηση κλειδί: «Μου δίνει χαρά;» Η απάντηση είναι: Ναι ή Όχι. Αν είναι Ναι, το νιώθετε αμέσως, χαμογελάτε, το αγκαλιάζετε, το ακουμπάτε απάνω σας και κοιτάζεστε στον καθρέφτη. Αν είναι Όχι, κατεβάζετε μούτρα και το αφήνετε στην άκρη για να το σκεφτείτε «μετά». Ε λοιπόν, «μετά» δεν υπάρχει. Μπαίνει στη σακκούλα των δωρεών και γεια σας.

Μπλούζες/ μακώ

Μετά από ένα ταξίδι, γύρισα με μία βαλίτσα ρούχα και 10 καινούργια μακώ. Μόλις τα έβαλα στο λόφο με τα ήδη υπάρχοντα μακώ, ανακάλυψα ότι είχα περίπου 34. Πήρα κουράγιο και πέταξα σχεδόν όλα τα παλιά, κυρίως κιτρινισμένα λευκά.

Πρώτα ξεκαθαρίζουμε, μετά συγυρίζουμε

Μην αφήσετε ράφι ανεξερεύνητο. Θα ανακαλύψετε την Άρτα και όλα τα Γιάννενα. Θα ξεκαθαρίσετε, πετάξετε, χαρίσετε. Η διαδικασία το Α και το Ω. Μετά το συγύρισμα είναι παιχνίδι, piece of cake.

Τα παλιά μου μακώ πιάνανε περίπου 3 ράφια και το να τα κρατάω σε κάπως συγυρισμένα ήταν ένας μάταιος αγώνας (σκεφτήτε να μην ήμουνα τακτική). Μετά το παρακάτω διδακτικό video, χωράνε σε 1 συρτάρι.

Παντελόνια

Ήρθε η ώρα να πείτε αντίο στα τζην που δεν φοράτε ποτέ. Εγώ είχα μία συλλογή, σαν άλμπουμ με πεταλούδες. Κάποια vintage αξίζουν.  Κάποια άλλα ξεχειλωμένα και άθλια που δεν τα αποχωριζόμουνα γιατί μου θυμίζανε τον φίλο που είχα το 1880. Τα είχα «τακτικά» κρεμμασμένα σε μία άθλια «πολυ-κρεμμάστρα» που έπιανε τη μισή ντουλάπα. Τώρα βρίσκονται σε μισό ράφι, δεν χρειάζεται να κρέμονται.

Ερώτημα: Τσαλακώνονται τα ρούχα με αυτό το δίπλωμα; Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Τα ρούχα τσαλακώνονται όταν ακουμπάς επάνω τους βάρος. Με τη μέθοδο της Konmari αποδεδειγμένα δεν τσαλακώνονται.

Φούστες – Φουστάνια: Επειδή έχω μερικά καλά που άλλες φορές τα χαίρομαι και άλλες πάλι όχι, εφηύρα το εξής σύστημα: Τα κρύβω μαζί με τα χειμωνιάτικα και τα θυμάμαι τον επόμενο χρόνο. Έτσι, ούτε τα κλαίω ότι τα έδωσα, ούτε φοράω το ίδιο μαύρο φουστάνι τα τελευταία 15 χρόνια – λα ρομπ ντι ποβρ.

Στη ντουλάπα τα βάζουμε ως εξής: Αριστερά τα ανάλαφρα και ανοιχτόχρωμα και όσο προχωράς πιο δεξιά σκουραίνουν και βαραίνουν. Αν η ντουλάπα ανοίγει από την άλλη πλευρά τα βάζεις αντίστροφα. Έτσι δίνουν την αίσθηση της ελαφρότητας και του ‘αέρα’.

closet-boxes

Μαντήλια-παρεώ: Και αυτά τα είχα το ένα πάνω στο άλλο και δεν ήξερα τι μου γίνοντανε. Τώρα είναι σε ένα ωραιότατο υφασμάτινο κουτί από την ΙΚΕΑ το οποίο ανεβοκατεβαίνει στα ράφια ανάλογα με την εποχή.

Μαγιώ: Έχω πολύ λίγα και χωράνε σε ένα χαριτωμένο καλαθάκι από το Zara Home. Επίσης σε καλαθάκι έχουν μπει οι ζώνες.

Κάλτσες: Είχα αφιερωμένο ένα συρτάρι ολόκληρο σε κάλτσες και καλσόν. Από το πλήθος αυτό φόραγα τα 3 καλσόν και 3 καλτσάκια. Τα υπόλοιπα είχαν μουμιοποιηθεί. Τώρα ότι κράτησα πιάνει το ¼ του συρταριού.

Οικογενειακό δράμα

Μην φορτώσετε τις δικές σας αμαρτιες στα αιώνια θύματα, τους γνωστούς αποδέκτες των δικά σας περιττών ρούχων. Συγκεκριμένα: την αδερφή σας. Ψυχολογικές μελέτες αποδεικνύουν ότι συνήθως η μεγάλη αδερφή ξεφορτώνεται τα ρούχα της πάνω στη μικρή αδερφή, η οποία από παιδί έχει συνηθίσει πλέον να φοράει τα αποφόρια της μεγάλης.

Στην οικογένειά μας συμβαίνει το αντίθετο. Κάθε φορά που η αδερφή μου φτιάχνει τη ντουλάπα της, γίνεται το εξής σκηνικό:

Μικρή:     “Σου έφερα ένα φόρεμα που θα σου πηγαίνει πολύ”.

Μεγάλη:   “Ευχαριστώ, δεν το θέλω”.

Μικρή:      “Μα γιατί; Είναι Calvin Klein, εντελώς το στυλ σου”.

Μεγάλη:   ” Όχι δεν είναι. Ευχαριστώ, αλλά δεν μου αρέσει”.

Μικρή:      “Μα γιατί; Έκανε 100 ευρώ. Είναι κρίμα να το πετάξω”.

Μεγάλη:   “Ε τότε φόρατο εσύ”.

Μικρή:      “Μπάααα. Το βαρέθηκα. Θα το βάλω στην αποθήκη”.

Σημαντικό: Κρατήστε την Επιχείρηση μυστική από τη μαμά σας. Γιατί 95% των μαμάδων διεθνώς, δεν αντέχουν να βλέπουν τις κόρες τους να πετάνε πράγματα. Τις πιάνει ο πόνος του αποχωρισμού. «Δώστο μου και θα δω τι θα το κάνω» (η μαμά φοράει νο.50 και η κόρη νο.38). Αν μπορούσαν θα κρατούσαν μέχρι και τα παιδικά μας βρακιά, μήπως και χρειαστούν σε ώρα ανάγκης. βλ. Σύνδρομο Κατοχής.

Τα ρούχα που δεν θέλουμε, δίνουν χαρά στους άλλους

Η ώρα του αποχωρισμού δεν είναι καθόλου δύσκολη. Δίνει χαρά και ανακούφιση. Φεύγει ένα βάρος. Πέφτει από τους ώμους σας το τούβλο του παρελθόντος που κουβαλάγατε σαν τον Άτλαντα. Έτσι, ανάλαφρη και όμορφη ξεκινάτε τον καινούργιο κύκλο της ζωής σας.

  • Χαρίστε τα ρούχα που είναι καθαρά και σε καλή κατάσταση.
  • είτε σε φίλες που θα τα χαρούν
  • ή ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

Και αν θέλετε, μπορείτε να βγάλετε και λεφτά, πουλώντας brands σε καλή κατάσταση μέσω του Starbags

You may also like

Leave a Comment