Home Interviews: Your survival tools? Nιωθω οτι συνδεομαι με το Θεο καθε μερα

Nιωθω οτι συνδεομαι με το Θεο καθε μερα

0 comment

Patti Smith, Αθήνα 2016 

Αναδημοσίευση της συνέντευξης της Patti Smith στον Θοδωρή Βαμβακάρη για τον RED 96.3. Τον ευχαριστώ πολύ. 

 Το ‘Horses’ είναι ένα άλμπουμ ορόσημο και φυσικά δεν αφήσατε να περάσει απαρατήρητη η 40η επέτειος από την κυκλοφορία του. Ξεκινήσατε από την προηγούμενη χρονιά μία διεθνή περιοδεία με επόμενο σταθμό σας την Αθήνα. Τι να περιμένουμε σε αυτή τη συναυλία;

herodion

Πρώτα απ΄όλα, θα ήθελα να σας πω ότι με μεγάλη χαρά έρχομαι πάλι στην Αθήνα. Πάντα μου αρέσει να παίζω στην πόλη σας. Κάνουμε μια μικρή τουρνέ, μόλις σε 10 πόλεις, και η Αθήνα είναι η μοναδική πόλη όπου θα παίξουμε για δύο μέρες.

 

Θα παρουσιάσουμε το ‘Horses’ ακριβώς όπως είναι το άλμπουμ. Θα παίξουμε τα τραγούδια με την ίδια σειρά. Η μόνη διαφορά, βέβαια, είναι ότι μερικά σημεία του άλμπουμ, όπως το τελευταίο τραγούδι το ‘Land’, οδηγούν σε αυτοσχεδιασμούς. Έτσι η κάθε συναυλία έχει κάτι το μοναδικό. Να περιμένετε λοιπόν να ακούσετε το άλμπουμ αυτούσιο, έτσι όπως ήταν. Και μετά, αφού παίξουμε όλο το ‘Horses’, θα πούμε μερικά τραγούδια που ο κόσμος αγαπάει πολύ, όπως το ‘My Generation’, το ‘Because the night’, το ‘People have the power’

Αυτή η συναυλία είναι μια γιορτή. Δεν πρόκειται για έναν πειραματισμό, παρόλο που θα υπάρχουν αυτοσχεδιασμοί, αλλά για μια βραδιά γιορτής. Μια χαρούμενη, σχεδόν τελετουργική γιορτή.

Τα μέλη της μπάντας σας είναι συνεργάτες σας εδώ και χρόνια. Ο κιθαρίστας Lenny Kaye και ο ντράμερ Jay Dee Daugherty οι οποίοι έπαιζαν και οι δύο στο «Horses», αλλά και ο μπασίστας Tony Shanahan, με τον οποίον παίζετε απ’ όταν επιστρέψατε στις συναυλίες στα μέσα της δεκαετίας του 90.

Σωστά. Έχουμε και έναν ακόμα κιθαρίστα, τον Andy York, που είναι πολύ καλός μας φίλος και μέλος της μπάντας του John Mellencamp. Είναι ένας καταπληκτικός μουσικός. Έχουμε δηλαδή δύο κιθαρίστες.

Θεωρείτε ότι το ‘Horses’ ξεχωρίζει από τις άλλες δουλειές σας;

Είναι ξεχωριστό γιατί ήταν το πρώτο μου άλμπουμ. Δεν είχα ξανακάνει δίσκο μέχρι εκείνη τη στιγμή. Είναι ένα άλμπουμ που έχει σαν βάση την ποίηση. Τότε είχα πολύ μικρή εμπειρία ως τραγουδίστρια και δεν ήμουνα πραγματικά μουσικός.

2-Horses

 

Το ‘Horses’ είναι στην ουσία ένα μουσικό άλμπουμ που βασίζεται στην ποίηση και έχει την ξεχωριστή αποστολή να απευθύνεται στους ανθρώπους που ζουν στο περιθώριο και να επικοινωνεί μαζί τους. Άρα είναι ένα πολύ ιδιαίτερο άλμπουμ.

 

 

 

Πριν από πολλά χρόνια, πριν το πρώτο άλμπουμ σας, είχατε πει ότι δεν είχατε την πρόθεση να ηχογραφήσετε δίσκο, κι’ όμως το‘Horses’ θεωρήθηκε ως ένα από τα πιο σημαντικά ροκ άλμπουμ του προηγούμενου αιώνα.

Απλώς ήθελα να πω την άποψή μου, να επικοινωνήσω με τους ανθρώπους. Με τους ανθρώπους που ζούσαν στο περιθώριο, έξω από τον κοινωνικό περίγυρο. Το άλμπουμ μου έδωσε αυτή την ευκαιρία, να μιλήσω μαζί τους.

legs

 

Και όταν το τέλειωσα, λέω «τώρα οκ, τώρα θα γυρίσω πίσω στο βιβλιοπωλείο που δούλευα». Αλλά τότε πρόεκυψε η δυνατότητα να κάνω μία τουρνέ και να ταξιδέψω στον κόσμο.

 

 

Όταν ερμηνεύσατε το ‘Horses’ στη νέα τουρ στο Primavera, στο encore παίξατε το τραγούδι ‘Rock ‘n Roll Niger’ που είχατε γράψει το 1978. Θέλατε να περάσετε κάποιο μήνυμα;

Θα έλεγα ότι το ‘Rock ‘n Roll Niger’ είναι κάτι σαν ένας Punk Ύμνος. Όταν το γράφαμε, ο σκοπός μου ήταν να πάρω μια λέξη [Niger] που είχε ιστορικά μία αρνητική, ρατσιστική έννοια και να της δώσω μια νέα δύναμη. Να της δώσω μια νέα διάσταση. Γιατί όλοι εμείς που ζούμε στο κοινωνικό περιθώριο, όλοι εμείς που είμαστε διαφορετικοί, οι μουσικοί, οι ακτιβιστές, είμαστε όλοι Νέγροι. Ήθελα να δώσω πολλή ενέργεια σε αυτό τον στίχο, πολλή δύναμη που να μεταμορφώσει την ίδια τη λέξη. Και βέβαια, όπως μπορείτε να φανταστείτε, προκάλεσε πολλές και ποικίλες αντιδράσεις.

Πριν από μερικές μέρες λάβατε μέρος στο ‘First they came for Assange…’ μια συναυλία στο Παρίσι στο Κέντρο Πομπιντού, αφιερωμένη στον Julian Assange και τα Wikileaks. Εκεί αφιερώσατε το ‘Wing’ στον Assange ο οποίος είναι για 4 χρόνια έγκλειστος στην Πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο. Πιστεύετε ότι το αμερικανικό δικαστικό σύστημα χειραγωγείται από την αμερικανική κυβέρνηση σε αυτή την περίπτωση;

Πιστεύω ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χειραγωγούνται από τις κυβερνήσεις. Δεν υπάρχει κυβέρνηση ή οργανισμός που να θέλει τους ανθρώπους να γνωρίζουν τι κάνουν. Για το πώς μολύνουν τη γη, πώς δημιουργούν πολέμους, πώς αναδομούν τον κόσμο μας. Δεν θέλουν να ξέρουμε τίποτα. Έτσι λοιπόν, υποστηρίζω πολύ αυτό που κάνουν τα Wikileaks. Γιατί προσπαθούν να δημιουργήσουν πιο διαφανείς συνθήκες σε αυτόν τον κόσμο.

Είχατε εμπλακεί με την πολιτική από πολύ νεαρή ηλικία. Δουλεύατε για τον Ρόμπερτ Κένεντι την περίοδο που δολοφονήθηκε. Ποια είναι η άποψή σας για το «φαινόμενο Ντόναλντ Τραμπ»;

eyes-thinking

Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη «φαινόμενο», θα έλεγα ότι πρόκειται για το απόλυτα αρνητικό αποτέλεσμα της κουλτούρας των celebrity. Γιατί δυστυχώς ζούμε σε μια κουλτούρα των celebrity η οποία χειραγωγείται και διαστρεβλώνεται από τα ΜΜΕ, την οποία, κατά τη γνώμη μου, αντικατοπτρίζει ο Τραμπ.

Και νομίζω ότι ο πραγματικός κίνδυνος είναι ότι ο Τραμπ δεν έχει καμία ανθρώπινη διάσταση. Δεν έχει «ανθρωπιά», καμία συμπόνια για τον ανθρώπινο πόνο, για τις ανθρώπινες καταστάσεις. Δεν μπορεί να κατανοήσει άλλες κουλτούρες, δεν καταλαβαίνει τις ανάγκες που έχουν οι φτωχοί άνθρωποι που υποφέρουν σε όλο τον κόσμο.

Ο Τραμπ βοηθά να δημιουργηθεί μία εξτρεμιστική δεξιά και «λευκή» προκατάληψη στην Αμερική, από την οποία ακόμα και η ίδια η δεξιά πτέρυγα έχει σοκαριστεί. Νομίζω ότι αντιπροσωπεύει ότι χειρότερο υπάρχει στην κουλτούρα μας.

Ποια είναι η γνώμη σας για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα;

Γνωρίζω μερικά πράγματα αλλά δεν μπορώ να πω ότι είναι ένα θέμα που έχω παρακολουθήσει τόσο καλά, ώστε να μπορώ να σχηματίσω άποψη. Και βέβαια γνωρίζω ότι ο κόσμος στην Ελλάδα βιώνει μία μεγάλη οικονομική κρίση, και μάλιστα έτσι όπως το παρουσιάζουν οι εφημερίδες, δημιουργούν τέτοιες εντυπώσεις που να σκεφτείτε, δίσταζα να έρθω στην Ελλάδα γιατί ένιωθα άσχημα διότι οι άνθρωποι υποφέρουν και θα ήθελαν να έρθουν στη συναυλία αλλά δεν θα είχαν λεφτά για το εισιτήριο. Βέβαια, οι τιμές των εισιτηρίων μας είναι πολύ πιο χαμηλές συγκριτικά με άλλους καλλιτέχνες. Αλλά σχετικά με το ευρύτερο πλαίσιο, δεν είμαι σε θέση να σας μιλήσω γιατί δεν έχω αρκετές γνώσεις γύρω από αυτό.

Για μένα η Ελλάδα είναι μια τόσο ευγενική, αρχοντική χώρα, είναι μέρος της κοιτίδας του Δυτικού πολιτισμού και δεν θα έπρεπε να υποφέρει έτσι. Αλλά δεν ξέρω να σας πω ποια είναι η απάντηση σε αυτό το πρόβλημα.

 Στο εξώφυλλο του ‘Horses’ υπάρχει μία φωτογραφία σας που τράβηξε ο Robert Maplethorp ο οποίος ήταν η κεντρική φιγούρα του προηγούμενου βιβλίου σας, ‘Just Kids’. Πρόκειται για σύμπτωση που το νέο σας βιβλίο ‘M Train’ κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά με την 40η επέτειο του άλμπουμ;

Το ‘M Train’ αναφέρεται κυρίως στον αποθανόντα σύζυγό μου, Fred Sonic Smith. Το ‘Just Kids’ είναι εντελώς αφιερωμένο στον Robert. Τώρα όσον αφορά το γεγονός που αναφέρεστε, πιστεύω ότι μερικά πράγματα είναι απλώς συμπτώσεις. Βέβαια δεν υπάρχει μέρα που να περάσει και να μην σκεφτώ τον Robert. Κι’ έτσι από την άλλη πλευρά, δεν θα εκπλαγώ με τη σύμπτωση που αναφέρετε.

Έχω την εντύπωση ότι το «M Train» δεν αποτελεί συνέχεια του ‘Just Kids’.

Σωστά, δεν είναι. Έγραψα το ‘M Train’ σαν ένα εντελώς πειραματικό βιβλίο. Απλώς ξεκίνησα να γράφω σε ένα καφέ για ότι μου ερχότανε στο μυαλό. Δεν είχα κάποιον προορισμό. Είναι ένα ‘τραίνο σκέψεων’ όπου έγραφα τα πράγματα όπως μου έρχονταν. Και όμως, το ενδιαφέρον είναι, ότι πολλά πράγματα έρχονταν στη σκέψη μου… Ιστορίες για τη ζωή μου, για τον άντρα μου που έχει πεθάνει. Μπορώ να πω ότι ήταν μια όμορφη εμπειρία να ξαναζήσω αυτές τις αναμνήσεις γράφοντας. Το επόμενο βιβλίο μου θα είναι συνέχεια του ‘Just Kids’. Αλλά θα μου πάρει κανά δυό χρόνια να το ολοκληρώσω.

Είναι μερικοί που λένε ότι αφού διάβασαν το ‘M Train’ έχουν πλέον την εντύπωση ότι σας γνωρίζουν.

M train-1

[γέλια]. Το ελπίζω! Γιατί αν το λένε, τότε είναι αλήθεια. Το ‘M Train’ έχει πάρα πολλά κομμάτια του εαυτού μου. Μιλάει για το πώς πραγματικά ζω τη ζωή μου, πώς γράφω, πώς ταξιδεύω μόνη μου. Έτσι, αν κάποιος είναι περίεργος να μάθει πώς συμπεριφέρομαι και πώς ζω, το ‘M Train’ έχει τις απαντήσεις.

Οι Los Angeles Times έγραψαν ότι το ‘Just Kids’ μπορεί να θεωρηθεί ως ένα έργο νεανικής έμπνευσης, ενώ το ‘M Train’ αναφέρεται στις αναμνήσεις και τις αναπολήσεις που έρχονται στα ώριμα χρόνια. Συμφωνείτε;

Ίσως… Αυτόν το Δεκέμβριο θα γίνω 70 χρονών. Έτσι, γράφοντας το ‘M Train’ προς το τέλος της 6ης δεκαετίας της ζωής μου, εκφράζω την άποψη και τις παρατηρήσεις ενός ατόμου που κοντεύει τα 70, προς το τελευταίο μέρος της ζωής του. Το ‘Just Kids’ αναφέρεται στην περίοδο που μόλις ξεκίναγα τη ζωή μου. Βέβαια δεν λέω ότι τώρα η ζωή μου τελειώνει, γιατί ελπίζω να ζήσω πολλά χρόνια ακόμα. Το ‘M Train’ αναφέρεται σε μια περίοδο που κατασταλάζω και εξετάζω τι θέλω να κάνω από εδώ και πέρα. Γιατί είμαι σε ένα κατώφλι και ο χρόνος με πιέζει.

Πώς επηρεάζουν τη μουσική σας άλλες μορφές της τέχνης, όπως το γράψιμο ή η φωτογραφία, με τις οποίες έχετε ασχοληθεί;

Δεν θα έλεγα ότι την επηρεάζουν. Θα μπορούσα να πω ότι η ποίηση είναι η βάση μου. Ξεκίνησα γράφοντας ποίηση, παρουσιάζοντας ποίηση. Από την ποίηση προέρχονται τα πορτραίτα που έχω κάνει.

hands

Η ποίηση είναι μια μορφή της δουλειάς που δημιουργώ. Όταν φωτογραφίζω, οι φωτογραφίες μου έχουν κάποιες πινελιές ποίησης, λογοτεχνίας. Όταν γράφω τραγούδια, οι στίχοι έχουν μια ποίηση μέσα τους. Άρα στην πραγματικότητα η ποίηση είναι αυτή που επηρεάζει τη δουλειά μου και όλες τις μορφές της έκφρασής μου.

 

Στο τελευταίο σας άλμπουμ το τραγούδι ‘Constantine’s dream’ έχει αναφορές στον Πάπα. Πείτε μας για τη γνωριμία σας μαζί του.

Image #: 21928355 Pope Francis greets U.S. singer Patti Smith during the weekly audience in Saint Peter's Square at the Vatican April 10, 2013. REUTERS/Osservatore Romano (VATICAN - Tags: RELIGION ENTERTAINMENT) REUTERS /OSSERVATORE ROMANO /LANDOV

Image #: 21928355 REUTERS /OSSERVATORE ROMANO /LANDOV

Στην πραγματικότητα, το τραγούδι αυτό αναφέρεται στον Άγιο Φραγκίσκο. Όταν το έγραφα σκεφτόμουνα την ανακάλυψη της Αμερικής και το έργο του Αγίου Φραγκίσκου. Και έλπιζα ότι αν έβγαινε ένας νέος Πάπας θα ήθελα να τον λένε Φραγκίσκο. Γιατί ο άγιος αυτός ήταν συνδεδεμένος με τη φύση. Παρόλο που δεν είμαι Καθολική, είχα την ελπίδα ότι θα ερχόταν ένας παγκόσμιος ηγέτης που θα είχε σχέση με τη φύση και το περιβάλλον. Και μετά χειροτονήθηκε ο Πάπας και υιοθέτησε το όνομα Φραγκίσκος.

Η συνάντηση που είχα μαζί του ήταν πολύ σύντομη αλλά είχε συναίσθημα και κατανόηση. Ο Πάπας αγαπάει τα παιδιά και έχει μία πολύ όμορφη αίσθηση του χιούμορ, ενώ έχει πολύ έντονες πεποιθήσεις. Και δεν είχα μόνο τη χαρά να γνωρίσω τον Πάπα, αλλά και να μοιραστώ ψωμί με μοναχούς που μου μίλησαν για το έργο του Αγίου Φραγκίσκου. Έτσι το τραγούδι «Constantine’s Dream» μπήκε πραγματικά μέσα στη ζωή μου.

Είστε άτομο που δίνει σημασία στη θρησκεία;

Δεν θα έλεγα ότι είμαι θρησκευόμενη, με την έννοια ότι «έχω μία θρησκεία». Μεγάλωσα με τη χριστιανική παράδοση, πηγαίνω σε πολλές εκκλησίες αλλά δεν έχω μία συγκεκριμένη θρησκεία την οποία ακολουθώ.

JeanneΗ σχέση μου με τη θρησκεία είναι μέσω προσευχής και δεν έχει σημασία για μένα σε ποια εκκλησία προσεύχομαι ή αν προσεύχομαι σε ένα δάσος ή σε ένα ξενοδοχείο.

Συχνά πηγαίνω σε εκκλησίες και ανάβω κεριά για τους ανθρώπους που αγαπώ, για τη μητέρα μου, τον πατέρα μου. Έτσι νιώθω ότι συνδέομαι με το Θεό κάθε μέρα, αλλά όχι απαραίτητα μέσα από κάποια συγκεκριμένη θρησκεία.

 

 

Ποια νομίζετε ότι είναι η πιο λανθασμένη εντύπωση που μπορεί να έχει ο κόσμος για σας;

Μου φαίνεται ότι μερικές φορές οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι έχω αίσθηση του χιούμορ, ότι μου αρέσει να γελάω και να ακούω τους άλλους να γελάνε. Συχνά στις συναυλίες μπορεί να κάνω κάποιο μεγάλο λάθος, να φανώ αστεία, και τότε μου αρέσει να γελάω μαζί με τον κόσμο. Άλλη μία παρανόηση που μπορεί να έχει ο κόσμος για μένα είναι ότι είμαι μια ροκ σταρ, αλλά δεν ζω τη ζωή μιας ροκ σταρ.

Ζω μια πολύ απλή ζωή, μου αρέσει να ταξιδεύω, να γράφω και να μαθαίνω καινούργια πράγματα. Έχω ζήσει μια ενδιαφέρουσα, κι’ όμως απλή ζωή. Έτσι, καμιά φορά η εντύπωση που έχει ο κόσμος για μένα είναι εντελώς λανθασμένη.

Κλείνω με μία «κλασική» ερώτηση: Διάβασα ότι αυτή την εποχή δουλεύετε για ένα καινούργιο άλμπουμ μαζί με τη μπάντα σας, το γιό σας Jackson και την κόρη σας Jessie.

Ναι, έτσι είναι. Και μαζί με μερικούς φίλους μου, ίσως και με τον Michael Stipe. Πρόκειται να συνεργαστώ με τους φίλους μου, με τα παιδιά μου, με την μπάντα μου. Θέλω το επόμενο άλμπουμ μου να εκφράζει πραγματικά πολλές διαφορετικές πλευρές της μουσικής και σκέψεις καθώς και να έχει διαφορετικές επιρροές. Θέλω να δείτε πώς ο γιος μου, η κόρη μου και οι φίλοι μου επηρεάζουν αυτό το άλμπουμ. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που θα το κάνω αυτό και μάλλον θα ξεκινήσω να γράφω κατά το τέλος του χρόνου.

Σας ευχαριστώ!

Κι’ εγώ το ίδιο! Και θα ήθελα να σας πω ότι κάνατε πολλή έρευνα γι’ αυτή τη συνέντευξη και μου άρεσε ότι είστε ενήμερος για αυτά που κάνω τώρα και ότι σας ενδιέφερε να μιλήσουμε για το παρόν και όχι να εστιάζουμε στο παρελθόν. Και βέβαια γιορτάζουμε την επέτειο του ‘Horses’, αλλά από την άλλη ετοιμάζω καινούργιο άλμπουμ μαζί με τα παιδιά μου.

Και κάτι ακόμα, παίρνω μηνύματα από την Ελλάδα ότι παίζετε το τραγούδι μου ‘People have the power’ και σας ευχαριστώ γι’ αυτό!

 

 

 

You may also like

Leave a Comment